Csöpög a csap, mit tegyünk?

A csöpögő csap bosszantó jelenség. Olykor nem is mutat túl egy apró javítanivaló hibán, némi csaptelep szerelés, kisebb rutinmunka, és az élet megy tovább. Azonban az is előfordulhat, hogy a csöpögő csap komoly problémát takar. Akár rejtett csőtörés is állhat mögötte. Ha sokáig hagyjuk figyelmen kívül a csöpögő csapot, akkor bizony komoly vízszámla gyűlhet össze, mert a vízóra méri az elfolyó vizet, és ugyanúgy megjelenik a számlánkban, mintha felhasználtuk volna. Érdemes ezért szemfülesnek lenni, az első jeleknél ugrani. Például figyeljük a vízórát: pörög-e akkor, mikor épp el vannak zárva a csapok?

 

Ha azt tapasztaljuk, hogy csöpög a csap, azonnal járjunk utána, hogy mi állhat a háttérben. Ismerjük meg a különböző csaptelepek felépítését, jellemző hibáit, és a csaptelep javításának módszereit.

 

A csöpögő csap javítása

 

Egykaros csaptelep szerelése

Az egykaros csaptelepek alsó részén található a bekötőszár. Ez az az alkatrész, ami a konyhapult vagy mosdókagyló alatt található. Két rugalmas, acélborítású cső csatlakozik a bekötőszárba. Ezek a flexibilis acélbevonatú csövek a hideg és a melegvizet szállítják a csapba. Egyik oldaluk egy anyacsavarral rögzítve csatlakozik a csaptestbe, a másik végük pedig a hidegvizes és a melegvizes vízkiállásra van rákötve. Remélhetőleg minél szorosabban.

 

A bekötőszárra csatlakozik a csaptest. A csaptestek sokféleképpen különbözhetnek egymástól. Az egykaros csaptelepek csaptestei is különböző stílusban léteznek. A kifolyócső lehet nagy, felfele törő ívvel kialakított, ez a megoldás a mosogató csaptelepeknél lehet kényelmes, hiszen alájuk fér egy nagyobb fazék is. Létezik egyenesen, de nem túl meredek szögben felfelé néző kifolyócső, ez a megoldás az ívet helyettesíti, és elég nagy kifolyócsőnél is itt ellátja a várt funkciót: nagyobb tárgyak is beférnek a csap alá. Léteznek kisebb csaptelepek is, például a mosdók esetében, melyek kifolyócsöve tömzsi és rövid, hiszen általában csak kézmosásra használjuk őket. A formavilág lehet íves, vagy szögletes, modernebb design és hagyományos megjelenés is létezik. Az egykaros csaptelep esetében a kar felfelé fordításával nyílik meg a csap, és két irányba fordítva dönthetjük el a kifolyó víz hőmérsékletét.

  

A csaptesthez csatlakozik tehát a kifolyócső és a szabályozókar. A kifolyócső esetében létezik kihúzható fejű is, ez a flexibilis változat megkönnyíti a csaptelep használatát. A szabályzókarhoz tartozik egy kerámiából készült csapbetét, ezeket rögzítőgyűrűvel csatlakoznak össze. A kerámiabetét az egykaros csaptelepek esetében a tömítést testesíti meg. Két egymáson csúszó kerámialapról beszélünk, melyek a csaptest rejtett részében helyezkednek el, és a kerámiabetétek segítségével nyitjuk vagy zárjuk a csapot, a szabályozókar használatával. A kerámiabetétek nehezen és lassan kopnak, ezért az egykaros csaptelepeket időtálló kialakításnak tekinthetjük.

 

Az egykaros csaptelepeknek is vannak azonban tipikus hibái, melyeknek a csöpögő csap az egyik jele. A már említett, időtálló kerámiabetét, azaz kartus megkopása. Az egykaros csaptelepek kerámia betétéinek ugyanis folyamatos zsírozásra van szüksége. Ezért időnként érdemes ellenőrizni a kartust. Ha pedig már csöpög a csap, reménykedjünk abban, hogy a kerámiabetét még nem kopott el, és nincsen szükségünk a kerámialapok cseréjére.

Ha csöpög a csap, azonnal ellenőrizzük le tehát a kerámiabetétek állapotát, és kenjük be őket.

 

Az egykaros csaptelepek csöpöghet attól is, hogy a perlátor, azaz a gyöngyözőbetét elvízkövesedett. Ez a kis eszköz a csapszár végén helyezkedik el, és a kifolyó vizet szűri, szabályozza. Ha a gyöngyözőbetét elvízkövesedik, elzárja a víz útját, és az összegyűlő víz miatt kezd el csöpögni a csap. Ennek ellenőrzéséhez távolítsuk el a csapszár végéről a gyöngyözőbetétet. Érdemes szerelőkulcsot használnunk ehhez. Ha ezen túl vagyunk, távolítsuk el a vízkövet a gyöngyözőbetétről. Erre a célra használhatunk vízkőoldót vagy ecetet is.  Arra azonban figyeljünk, hogy az agresszívabb vízkőoldó hatású szerek ne mattosítsák el a gyöngyözőbetét fényes krómmal bevont részét. Ha a vízkőoldással végeztünk, érdemes tiszta vízzel átöblíteni, majd szépen eltörölni a perlátort, mielőtt visszahelyezzük rendeltetési helyére. Persze a perlátor elvízkövesedése nem csak az egykaros csaptelepek hibái közé tartoznak, hiszen annak használata nem függ a kar kivitelétől.

Csöpög a csap 

 

A tekerős csaptelepek javítása

A tekerős csaptelep szintén bekötőszárból és csaptestből áll, melynek része ebben az esetben is a kifolyócső. A tekerős csaptelep szintén hideg és melegvizes bekötőcsővel csatlakozik a csaptesthez. A csaptest kialakítása is hasonlít vagy épp azonos az egykaros csaptelepéhez, kívülről csak a stílusban, megjelenésben lehet különbség e kétféle, a tekerős és az egykaros csaptelep csapteste között. A tekerős csaptelepek sokszor direkt rusztikus kialakítással bírnak. Ezen kívül egy különbség van a két csaptelep között, méghozzá a víz megnyitásának módja. A tekerős csaptelep két elzárókarból áll. Ezeken piros és kék jelződugó található, és rögzítőcsavarral csatlakoznak a szelepfészekre. A szelepfészekre illeszkedik a csapbetét, és a gumi zárótömítés a tekerős csaptelepek esetében.

 

A tekerős csaptelep tipikus hibája, melynek csöpögő csap lehet az egyik jele, az az alátét meglazulása. Ilyenkor annak a szigetelő erejének megszűnik. Ebben az esetben a csapbetét szétszerelésére kerül sor, méghozzá úgy, hogy a rögzítőcsavar eltávolítása után levesszük a takarókúpot, hogy hozzáférjünk a csapbetéthez, majd leemeljük a helyéről. Előfordulhat, hogy az alátétet le kell cserélnünk.

 

A csöpögő csap javítása során előfordulhat, hogy azzal szembesülünk, hogy a tekerős csap tömítése nem működik megfelelően. Ez egy kicsi, 0,5, illetve 0,75 colos méretű gumigyűrű. A fél colos gumigyűrűk a mosogató és mosdó csaptelepekre, a nagyobbik, 0,75 colos darabok pedig a kádtöltő csaptelepekre illenek.

 

Bármelyik típusú csapteleppel (akár fürdőszoba csaptelepről, akár konyhai csaptelepről beszélünk) is rendelkezünk, érdemes odafigyelnünk a vízkövesedésre, a csaptelep karbantartásához hozzá tartozik, hogy alkalmanként leellenőrizzük az itt felsorolt alkatrészeket, és egy kis ecetes víz segítségével áttisztítjuk azokat.

 

Az ismertetett hibák viszonylag könnyen ellenőrizhetőek. Azonban, ha minden eshetőséget végig próbáltunk, és mégis csöpög a csapunk, akkor mindenképpen vízvezeték szerelőre lesz szükségünk. Előfordulhat ugyanis, hogy csőtörésről van szó. A csövek rossz illeszkedése vagy repedése, törése is okozhatja a csap csöpögését, ebben az esetben nem a csaptelep a ludas.

 

Csaptelep csere

Sajnos az is előfordulhat, hogy csaptelep cserére kerül a sor. A csöpögő csap esetében megtörténhet, hogy a kár felmérése során azzal szembesülünk, hogy gazdaságosabb lenne egy új csaptelep beszerzése, mintsem egy-egy alkatrész cseréje, esetleg több alkatrész is feladta a szolgálatot.

A csaptelep cseréje nem annyira bonyolult dolog, persze az a legbiztosabb, ha vízszerelő szakember végzi el. Nézzük, mik a csaptelep csere főbb pontjai, milyen feladatok várnak ránk, ha úgy döntünk, hogy magunk cseréljük le csapunkat.

 

Első lépésben zárjuk el a főcsapot, mert sokkal biztonságosabb a csaptelep cseréje, ha erre a körülményre is odafigyelünk. A főcsap általában a vízóra mellett található.

 

Miután ezzel megvagyunk, a bekötőszárnál kell meglazítanunk az anyacsavart, melybe a két flexibilis cső fut. Ezek a 10 mm átmérőjű, acéllal bevont csövek már ismertek, ők csatlakoznak a fali kiállásokra, majd a bekötőszáron keresztül a csaptestbe. A bekötőszárat bontsuk ki, emeljük ki a csaptestet a flexibilis csövekkel együtt. Ezután az új csaptelepet fűzzük át az erre a célra kialakított helyen. A flexibilis csöveket csatlakoztassuk a fali kiállásokra. Majd rögzítsük az új csaptelepet.

 

A főcsap megnyitásával ellenőrizzük le munkánkat.

 

A fali csaptelepek látszólag ugyan különböznek, de a valóságban csak annyi a különbség, hogy a fali kiállásokra közvetlenül kötjük rá a csaptelepet.

 

A csöpögő csapot érdemes komolyan venni. Ha nem kisebb hiba, triviális dolog áll a háttérben, akkor csak nagy szerencse, vagy tudatosság kell ahhoz, hogy időben észre vegyük a bajt.

Csaptelep csere