Így rendezd be praktikusan a kis alapterületű fürdőszobát

Minden lakásnak megvannak a saját előnyei és a hátrányai. A nagyobb terek berendezéséhez nagyobb anyagi ráfordítás szükséges. Viszont ha kisebb az otthonunk, nagyon praktikusan kell gondolkodunk. Azonban egy-egy trükkel még az egészen apró fürdőszoba, konyha vagy épp hálószoba is komfortossá tehető.

Így rendezd be praktikusan a kis alapterületű fürdőszobát

Ha jobban megfigyeljük, akkor a társasházi lakásokban általában a fürdőszobától veszik el a tervezők a teret. Arra fókuszálnak, hogy a hálószobák, a nappalik tágasabbak legyenek, míg a fürdő alig két-három négyzetméter. Az alábbiakban adunk néhány tanácsot, hogyan ellensúlyozható ennek a fontos helyiségnek a szűkössége.

Mellőzd a sötét színeket

Általános javaslat, hogy ha egy belső tér nem túl nagy alapterületű, akkor ne akarjuk azt sötét színekkel burkolni. Ezek az árnyalatok ugyanis még inkább összenyomják a falakat, a padlót. A fekete vagy például bordó csempe a fürdőben nem csak emiatt nem ajánlott. A sötétebb tónusú hidegburkolatokon azonnal meglátszik a vízkő.

Ne csupán az erőteljes színekben pompázó csempéket hagyjuk inkább a boltban, hanem a nagy mintás darabokat is. A nagy fürdőszobák falán lélegzetelállítóan mutatnak a gigantikus motívumok. Azonban kis felületen ezek még inkább kiemelik a tér korlátozott lehetőségeit. Válassz inkább egy csodás pasztell vagy akár hófehér burkolatot. Sokkal tágasabbnak fogod érezni a fürdőszobádat.

 

Fürdőkád vagy zuhanytálca?

Mivel a fürdő elsődleges funkciója a tisztálkodás, el kell döntenünk, hogy kádat vagy zuhanykabint szeretnénk-e beépíteni. Amikor kevesebb a hely, amivel gazdálkodhatunk, alaposan meg kell fontolnunk a döntést. Jó hír, hogy nem kell feltétlenül lemondanunk a fürdőkádról sem, hiszen vásárolhatunk például ülőkádat.

Azonban ha mégis a tusolókabin mellett döntünk, további trükkökkel újabb négyzetcentimétereket spórolhatunk meg. Nyíló ajtó helyett tolóajtóval felszerelt kabint vásároljunk. Sőt, akár egy egyszerű zuhanyfalat is telepíthetünk, ha besétálós a tusolónk. Ezek az apróságok hozzájárulnak ahhoz, hogy ne érezzük túlzsúfoltnak a fürdőszobánkat.

 

Játék a fényekkel

Azt, hogy nagyobbnak tűnjenek a kisebb méretű helyiségek, nagyban támogatja egy jól megkomponált világítási rendszer. Az elszórtan elhelyezett spotégők vagy apró LED izzók jóval nagyobb területen szórják szét a fényt, mint egy nagyobb lámpatest. Épp ezért ajánlott ezekből a kisebb fényforrásokból többet elhelyezni a plafonon, akár álmennyezet segítségével. 

A világítás térnövelő hatását támogatják a világosabb tónusú padló- és falburkolatok is. Hiszen ezek nem nyelik el, hanem visszaverik a fényt. A tükrök, a csillogó csaptelepek és kiegészítők szikrázó fénye ugyancsak hívogatóbbá teszik az apró fürdőket is. Adjunk a látszatra, ha arról van szó, hogy tágasabbá tennénk az otthonunkat, hiszen ez pozitívan hat a komroftrérzetünkre. 

 

Praktikus fűtőtestek a fürdőszobába

Az egyik legfontosabb kérdés a fürdőszobában a fűtési rendszer kiépítése. Azért is van jelentősége, mert itt a legnagyobb az esélye a megfázásnak, ha nincs elég meleg. Ám helytakarékossági szempontból sem mindegy, hogyan oldjuk meg a fűtést. Hiszen egy méretesebb radiátor felesleges helyet foglalhat.

Igazán praktikus és hatékony megoldást jelentenek a falra szerelhető, elektromos törölközőszárító radiátorok. Szinte belesimulnak a fal síkjába, törölközőtartóként is funkcionálnak, fűtőpatronuk pedig kellemes meleget ad. A padlóba épített elektromos fűtőháló ugyancsak helytakarékos fűtési módszer.

Blog