Kis méretű fürdőszoba optikai tágítása, avagy hogyan csaljunk okosan!

A kisméretű lakás, apróbb helységek, szűk fürdő sokunknak megkeserítik az életét. Sóhajtozunk, vágyakozunk, bárcsak pár négyzetméterrel lenne tágasabb, a belmagasság kicsivel több, irigykedve vizslatjuk barátaink otthonát, titokban magunkban kesergünk, hogy nekünk miért nem adatott meg ekkora rendelkezésre álló tér.

Nos, ha a méreteken nem feltétlen tudunk változtatni, optikai trükkökkel, rafinált falfestéssel javíthatjuk a térérzékelést, tágíthatjuk a teret fürdőszobánkban!

Kis méretű fürdőszoba optikai tágítása, avagy hogyan csaljunk okosan!

Tévhit a fehér?

Sokszor hallottuk már, hogy a fehér falak segítségével nagyobb térhatást eredményezhetünk, ám több árnyalat megfelelő kombinálásával egyrészt divatosabb, kevésbé „kórházi”, „steril” környezetet teremthetünk, másrészt a különböző színek harmóniája jobban erősíti a nagyító hatást.

Nem kell teljesen megválnunk a fehér színtől, viszont a mennyezetnek tartogassuk, sötét csempe a padlón, egy-két árnyalattal világosabb falak, majd fent a fehér plafon optikailag növeli a belmagasságot.

 

Kis méretű fürdőszoba optikai tágítása

 

Húzzuk el a csíkot!

Rég elmúltak azok az idők, mikor kizárólag egyszínű, mintamentes falfestésekben gondolkodtunk.

Ha szélesíteni szeretnénk a fürdőszobát vízszintesen körbefuttatott csíkok festésével megtehetjük, a hosszanti csíkozás pedig az alacsony belmagasságot hivatott kompenzálni.

Nyugodtan dolgozzunk kontrasztos árnyalatokkal a kívánt eredmény elérése érdekében.

 

Hideget, meleget

A színek hatással vannak érzelmeinkre, hőérzetünkre, általában véve képesek meghatározni a hangulatunkat.

A sárga világosabb, könnyed árnyalatainak térnövelő tulajdonságuk közismert, ezen kívül derűs, vidám, fürdőszobát varázsolnak, frissességet kölcsönöznek. A mélyebb, melegebb tónusok nyugalmat árasztanak, azonban ha fürdőszobánk nem rendelkezik ablakkal, óvakodjunk a sárga nagyon sötét változataitól.

A világos kék falak légiességet csempésznek a helységbe, ugyancsak tágítják a teret de vigyázzunk, a kék hideg szín, ha rosszul alkalmazzuk hűvös, barátságtalan hatást kelthet.

  

Mesteri mintázatok

Ha tapétázni szeretnénk, vagy a mintás falak gondolata felmerült bennünk, a leglényegesebb tudnivaló, hogy feltűnő, sűrű, erős határvonalakkal szegélyezett nagy ábrákkal ne kísérletezzünk szűk tér esetén!

Összenyomja az amúgy is kicsi szobát, nyomasztó hatást kelt.

Apró mintázatú világos színű tapétát, falfestést ellenben nyugodtan választhatunk, a piac kínálata hatalmas, biztosan megtaláljuk az ízlésünknek leginkább megfelelőt.

 

 Mesteri mintázatok