Milyen csapdákba ne ess bele? Fürdőszoba felújítás gyorstalpaló

Ha nem tervezel előre…

Laikusként sajnos hajlamosak vagyunk rábólintani olyan árakra és munkafolyamatokra, amiket esetleg olcsóbban, vagy más módszerekkel meg lehetne oldani, ha egy kicsit is utánanézünk.

Mindig készítsünk egy pontos listát, vegyük számba, hogy pénztárcánk mennyit bír el - így is megeshet, hogy a végösszeg valamivel több lesz, hiszen a felújítás alatt is adódhatnak nem várt helyzetek -, tervezzük meg, milyen átalakításokat szeretnénk igénybe venni, és tartsuk magunkat a munkafolyamatok menetéhez.

Fentről lefele haladjunk, így elkerülhető, hogy esetleg az alul lévő berendezési tárgyaink sérüljenek. 

Nem is beszélve a rengeteg munkáról, energiáról amit utána a takarításba, a romok eltüntetésébe kell belefektetnünk.

Hogy minél könnyebben és gyorsabban, plusz költséghatékonyabban menedzselhessük ezt a feladatot, nem árt, ha birtokában vagyunk pár információnak.

Nem csak a külcsín a fontos!

Főleg nőként fordulhat elő, hogy nagyobb hangsúlyt fektetünk a fürdőszoba dizájnolására, kinézetére, mint, hogy elkezdjünk azon morfondírozni, vajon azok a régi vízvezetékcsövek jól működnek-e még, a falakon belül futó egyéb vezetékek megfelelő állapotban vannak-e.

Nem szabad elsiklani ezen problémák feltérképezése felett, hiszen nézhet ki külsőre tökéletesen fürdőszobánk, belepakolhatjuk a legtrendibb bútorokat, csaptelepet, ha nem tudja funkcióját betölteni, pénzkidobás volt minden.

Egy alma is tűnhet kívülről zamatosnak, csilloghat a piros héja, ha kiderül, belül rohad, dobhatjuk a szemétbe.

Túl nagy, túl kicsi

Tisztában kell lennünk a pontos méretekkel, mielőtt elkezdünk vásárolgatni kádat, kiegészítőket, szekrényt, bármit.

A hármas szabályt alkalmazzuk! Mérjük le a szoba nagyságát, figyeljünk az elektromos és vízvezetékek szabványos méreteire, valamint a bútorok szélességére, magasságára.

Jegyezzük fel ezeket az adatokat egy noteszbe, amíg ezt nem tettük meg, még csak nézelődni se kezdjünk el!

Saját kézzel inkább ne

Annak örülnénk a legjobban, ha mindent meg tudnánk oldani anélkül, hogy szakembereket kelljen felbérelnünk. Úgy gondoljuk, hogy csak nem lehet olyan bonyolult hadművelet a csempézés vagy fugázás.

Ellenben, amint nekiállunk rájövünk, hogy itt-ott kicsit ferde lett, talán el is tört a csempe, és nem vettünk belőle eleget, esetleg a fuga valamiért kihullik.

Természetesen az első dührohamunk után már tárcsázzuk is a mesterembereket, akik viszont a mi elbaltázott munkánkat valószínűleg drágábban tudják helyrehozni, mintha eredetileg őket kértük volna fel, így az általunk tervezett spórolásból dupla kiadás lesz.