A fagyban se feledkezz meg kültéri medencédről! Hogyan téliesítsd?

Óh, az a medence.

 

A hideg időszak beköszönte óta csak szomorúan, magányosan pihen.

A fagyban se feledkezz meg kültéri medencédről! Hogyan téliesítsd?

Mielőtt mélységes letargiába esnénk, ne aggódjunk, lesz még nyár, lesz pancsolós buli, viszont, hogy a kültéri medencénk ugyanolyan tip-top állapotban legyen a következő szezonban is, mint tavaly, fontos elvégezni néhány előzetes munkálatot.

 

Swimming pool

 

Természetesen, ha nem érzünk magunkban elég potenciált ahhoz, hogy medencénk téliesítését önállóan végezzük, esetleg félnénk, hogy elrontunk/ eltörünk/tönkreteszünk valamit, bízzuk szakértőkre a feladatot.

 

Amennyiben pénztárcánkat kímélni szeretnénk, de nem tudjuk, miképp kezdjünk hozzá egyedül a téliesítés procedúrájához, íme egy kis útmutató kezdőknek:

 

A legfontosabb, legelső lépés a medence vizének akkurátus kitisztítása. Ezt végezhetjük kézzel, vagy medencetisztító robot segítségével a nagyobb hatékonyság elérése érdekében.

 

Az oldaláról, aljáról precízen távolítsuk el a szennyeződéseket.

 

Homokszűrős medence esetében a vizet a befúvók alá engedjük le, majd a homokszűrő szivattyúját, és a többi berendezést- ha van-, tegyük száraz, biztonságos helyre, ahol se csapadék, se fagy nem károsíthatja.

 

A befúvókat, szkimmert erre a célra kifejlesztett fagydugókkal szigeteljük, dugaszoljuk el, fontos, hogy semmiképp ne szivároghasson víz a csövekbe.

 

A létrákat, plusz egyéb eszközöket ugyancsak emeljük ki, állítsuk a garázsba, pincébe.

 

Ha ezeken a pontokon túljutottunk, válasszunk minőségi, megbízható algásodás-, vízkőlerakódás-gátló vegyszereket, téliesítő folyadékot.

 

Szerencsére a piac egyre szélesebb választékot kínál ilyen jellegű termékekből, bátran tájékozódjunk a márkákról, áraikról, spóroljunk magunknak időt online rendeléssel.

 

Pouring detergent

 

Most, hogy beszereztük a szükséges tisztítószereket, öntsük őket a medence vizébe. Az adagolási mennyiség általában 1 l / 15 m3, de a flakonon minden esetben fel vannak tüntetve az arányok.

 

Amint ezzel végeztünk, helyezzük el a fagytesteket hosszanti és átlós irányban. Ezek a megfagyott víz tágulását ellensúlyozzák, ahogy nő a víz térfogata, a fagytest úgy zsugorodik, gyakorlatilag tehermentesítik a medence falát.

 

Utolsó körben fedjük le medencénket megfelelő téli medence takaróval, nem, az óriás szemeteszsákok, nylon zacskók, puha, szőrös paplanok nem éppen alkalmasak erre a célra.

 

Young beautiful woman enjoying summer vacation in luxury pool

 

Meg is volnánk, vége a folyamatnak, innentől kezdve szeretett fürdőmedencénk az igazak téli álmát alhatja, egészen a következő meleg nyári, napsütéses pillanatig.