Konyhaszekrény felújítás: miként lesz a régiből új?

Nincs könnyű dolga az embernek, ha otthonát az elejétől kezdve szeretné berendezni, de akkor sem, ha csak felújításról van szó és az azzal járó bútorcserével és munkálatokkal kell foglalkoznia. Ez különösen igaz lehet a konyhabútorra, hiszen egy elég drága dologról és hosszadalmas folyamatról van szó.

Konyhaszekrény felújítás: miként lesz a régiből új?

Mire minden beszerzésre kerül, a polcok, a mikró, a sütő, hűtő és még sorolhatnánk, addigra bizony igencsak le kell nyúlni a pénztárca aljára a legtöbbeknek. Persze szerencsés esetben a gépeket nem szükséges lecserélni, mert vagy még jól működnek, vagy pont jó a méretük az új konyhabútorhoz is.

 

A legszerencsésebbeknek azonban a konyhabútor megvásárlásával sem kell bajlódniuk, vagy pénzt költeniük rá. Hogyan lehetséges ez? Felújítással! Ehhez pedig van pár nagyon egyszerű, de nagyszerű trükkünk.

 

 

 

konyhabútor felújítás

 

 

 

Konyhaszekrény felújítás

 

Akiknek van türelmük, idejük és kézügyességük, bátran belevághatnak egy bútordarab felújításába, hiszen minimális költség mellett lehet egy tökéletesen újszerű darab a lakásban. Már számos módszer van arra, hogyan lehet egyszerűen, fillérekből felújítani ezeket a dolgokat, de ha nem rendelkezik a fentebb felsorolt erőforrásokkal, akkor kicsivel több pénzért már szakemberek újíthatják fel a konyhaszekrényt. Számos nagyon ügyes és elfogadható áron dolgozó szaki van a piacon, így nem kell a keresgélésre sem túl nagy időt fordítani. Pár napon belül csodás új látvány fogadhatja hazaérve a konyhába.

 

Ha ön is azok közé tartozik, aki inkább maga csinálná a felújítást, akár a hozzáadott értéke, akár a spórolás miatt, a következő bekezdések biztosan érdekesek lehetnek önnek. Amennyiben a család is szívesen segítene ebben, remek közös program lehet a gyerekekkel is, hiszen egyszerű mozzanatokról van szó.

 

 

 

Bútorok új színben

 

A konyhabútor átfestése az összes felújítási technika közül talán a legköltségesebb és legmacerásabb, de ennek ellenére még mindig jóval olcsóbb, mint egy új szekrény vásárlása. Nagyon fel tudja dobni a régi darabokat egy új szín. Amennyiben a modern stílust kedveli, érdemes a két végletben gondolkodni: fehér vagy fekete, esetleg szürke színeket választani. Ha pedig a klasszikus stílus a nyerő, akkor a barna, krémes vagy sárgás színek ajánlottak. Ha egy kis vidámságot szeretne csempészni ebbe a helyiségbe, akkor a levendula és a zöld színek a nyerők.

 

 

 

Bútorok új színben

 

 

 

Egy dologra mindenképp érdemes odafigyelni konyhaszekrény felújítás előtt: muszáj szétszerelni a szekrényt darabokra ahhoz, hogy szép legyen a festés. Ez egy kicsit körülményes lehet, azonban mindenképp megéri. Így vízszintes helyzetben lehet mázolni az egyes darabokat, ezáltal biztosan nem fog szétfolyni rajta a festék. A függőleges helyzetben hagyott elemek festésének az lehet a végeredménye, hogy a szekrény alja felé haladva egyre sűrűbben van a felületen a festék. Ez pedig nem egy szép látvány. Erre minden esetben érdemes figyelni, akár akkor is, ha nem csak a konyhaszekrényt, hanem a nappali bútort szeretné átfesteni, hiszen ez a trükk akár arra is megoldás lehet.

 

 

 

Egy kis plusz léc itt, egy kis plusz léc ott

 

Az eredeti anyaghoz passzoló faanyagok beszerzése többféle módon is feldobhatja a konyhabútort. Ma már egyáltalán nem divat az egyenes felületű szekrényajtó, azonban pár évvel ezelőtt szinte mindegyik darab így került ki a piacra. Ezeket akár egy az egyben le is lehet szedni, helyette csak polcokat beszerelni és nyitottan hagyni a szekrényt. Ezáltal szellősebbnek és nagyobbnak tűnik az egész szekrény,így nem is fog gondot okozni az egy-egy kilógó tálca vagy tányér sem. Amennyiben kicsi helyiségben van, ez a megoldás a teret is megnyújthatja.

 

A másik módja egy ilyen régebbi darab feldobásának az, ha az ajtókat körberakja egy-egy vékonyabb faanyaggal. Ezután már nincs is más hátra csak egyforma színűre lakkozni vagy festeni a két felületet és olyan lesz, mintha eredetileg is így készítették volna. Ezzel egy kicsi klasszikusabb kinézetet adhat a konyhaszekrénynek, így tehát azoknak akik a minimál, modern stílust kedvelik, nem ajánljuk. Nekik jobb választás az ajtók elhagyása és a helyiség szellősebbé tétele.

 

 

Újítás átalakítás nélkül

 

Igen, lehet úgy is frissíteni a látványt és új kinézetet kölcsönözni a konyhának, ha nem feltétlenül fest vagy szerel. Ez az egyik legegyszerűbbnek tűnő, de mégis legnehezebb dolog az eddig felsoroltakból. Miért? Mert válogatni kell, méghozzá nem is keveset. Az ezer éve nem használt edénynek, az elromlott konyhai robotgépnek és a nagyi kávédarálójának leselejtezéséről van szó. Vannak darabok, amelyekhez mindegyik háziasszony kivétel nélkül ragaszkodik, akár mert örökölte vagy mert az első saját darabok között volt. Itt az ideje bevallani, hogy ezek a dolgok sajnos nagyon sok helyet foglalnak, így praktikusabb lenne megválni tőlük.

 

Ha ettől elzárkózik, akkor szedje össze őket egy dobozba és mehet a padlásra. Később akár a gyermekeinek adhatja tovább, hogy nekik is meglegyenek az első saját darabok. Ez persze az elromlott, használhatatlan dolgokra nem vonatkozik, legyen erős és váljon meg tőlük.

 

Ha megtörténik a leselejtezés, hirtelen nagyon sok hely fog felszabadulni, ami azt jelenti, hogy akár egy-két szekrényt le is lehet szerelni. Ezek helyére kerülhetnek különböző dekorációs darabok, növények vagy akár maradhat üresen. Az extra tér mindig új érzéseket kelt a helyiségbe lépőknek, így olyan hatása lesz, mintha csak teljes felújításon esett volna át a konyha. Mindenképpen jól jár egy ilyen válogatási folyamattal.

 

Mother with her daughter mixing melted chocolate

 

 

 

Pár egyszerű trükk: 2 óra alatt új hangulat a konyhában

 

Végül pedig összegyűjtöttük a legegyszerűbb és legkevésbé időigényes tippeket, melyeket akár egy-két óra alatt is véghez tud vinni, amennyiben valamilyen újdonságra vágyik.

 

  • Használjon matricákat: már bútorokra is lehet kapni olyan öntapadós matricákat, képeket, mint a falakra. Ezeket készen, méretre szabva lehet rendelni, nem kerülnek sokba és nagyon egyszerűen felhelyezhetőek. Így túlzás nélkül, akár percek alatt megújulhat a helyiség. Nagy előnyük még, hogy mindenféle stílusban kaphatóak, így bármilyen szín vagy stílus dominál a helyiségben, biztosan megtalálja hozzá a megfelelő matricát.
  • Cserélje le a bútorgombokat: ez is filléres megoldás és pikk-pakk véghez lehet vinni. Elsőre biztosan nem tűnik nagy dolognak, de a végeredmény mindenképpen megéri majd, ezek az apróságok is sokat számítanak.

 

Bármilyen felújításba is kezd a konyhában, annak biztosan szuper összkép lesz a vége. Merjen kísérletezni és új dolgokat kipróbálni. Ezek a dolgok mind-mind kevés pénzből kihozhatóak, így akár két-három évente új látvány fogadhatja a konyhájába belépve.

 

Ha a nappali berendezése kapcsán is szeretne ötleteket, tippeket kani, akkor olvassa el társoldalunk cikkét is.