Mosogasson okosan!

Az otthonunkban minden gondos takarítás ellenére rengeteg baktérium van, ezek zöme a fürdőszobában és a konyhában éli izgalmasnak mondható életét. Folyton újabb és hatékonyabb tisztítószereket vetünk be ellenük, de megbújnak bárhol és a főhadiszállásuk a szivacsokban van!

Ön mit használ a mosogatáshoz: szivacsot, vagy kendőt? Milyen gyakran cseréli ezeket?

Talán meglepő, hogy a szivacs, amivel az edényeinket tisztítjuk,  legalább kétszer annyi kórokozót hordoz magán, mint a pénz, vagy a távirányító! A WC ülőkén átlagosan 4-6 féle baktérium él, ezzel szemben a mosogatószivacsban akár 30 féle is megbújhat.

Ez elég hihetetlennek tűnik, pedig még a szivacsok hetente cserélése sem csökkenti le ezt a számot jelentősen.   Ön mit használ a mosogatáshoz: szivacsot, vagy kendőt?  

Nagyanyáink idejében a mosogatás

A szintetikus szivacsok megjelenése előtt többnyire mosogatórongyot használtak a háziasszonyok, hogy az edényeikről lemossák a szennyeződéseket. Ha az étel odakozmált, vagy csak megfestette a zománcozott lábas belsejét, akkor sóval dörzsölték át.

Nagyanyáink naponta csak egyszer mosogattak, este, amikor összegyűlt a napi adag. Ennek az oka az volt, hogy nem mindenhol volt vezetékes melegvíz, hanem a sparherden melegítették a mosogatóvizet. Egyszer egy nap bőven elég volt megemelni a 20 literes fazekat.

A mosogatórongyot a konyharuhával együtt időnként kifőzték - mosószappannal átdörzsölték és egy fazék vízben feltették “főni”. Kevergették, aztán ha kihűlt, átnyomkodták, öblítették. Ezzel meg is volt oldva a baktériummentesítés.

  Mosogatórongy  

Mai háziasszonyok praktikái

Ma már eldobható szivaccsal tisztítjuk az edényeinket, jellemzően minden étkezés után elmosogatunk. Két választásunk van a baktérium mentesítésre, ha nem akarunk minden nap új szivacsot elővenni:

  • A nedves szivacsot mikróba tesszük kb. 1 percre minden nap, ez megöli a vírusokat, baktériumokat, gombákat.
  • Használat után a mosogató szivacsot alaposan ki kell mosni és megszárítani.

  A legnagyobb gond, hogy a konyhai szivacsot takarításra is használjuk és ezzel az edényeken lévő kórokozókat átvisszük a konyhai felületekre és fordítva.  

Ahhoz, hogy minél kevesebb baktériumnak adjunk esélyt erre a társbérletre, érdemes minden célra külön szivacsot használni. Mivel a szivacsok és törlőruhák színesben is kaphatóak, kinevezhetjük a kéket a fürdő rendben tartására, a sárgát a mikróra és pult letörlésére, a rózsaszínt pedig a mosogatásra.

  Mai háziasszonyok praktikái