Sarokkádas kérdések

A sarokkád nemcsak egy szaniter termék, hanem életérzés! Szeretné, ha nem kellene a kicsi, keskeny kádban nyomorogni, hanem végre elterülhetne a kellemesen meleg vízben? Váltson Ön is sarokkádra, de csak okosan!

Sarokkádas kérdések

Egy korábbi cikkünkben már olvashatott a sarokkádak sokféle típusáról. Most nem a formaválasztékról, hanem a praktikus beszerelési és használati megoldásokról lesz szó, hogy ezzel is megkönnyítsük egy kezdő sarokkádas életét.

 

Sarokkád beépítés

A kád méretétől függően különböző megoldásokat használnak a szakemberek. Komoly teherbírású támasztékra van szükség, aminek nemcsak a könnyű akryl kádat kell elbírnia, hanem a benne lévő vízmennyiséggel együtt a fürdőzőt, vagy fürdőzőket is.

 

A kádlábak

Az akryl kádak strapabíróak, jól bírják a terhelést, nem karcolódnak, egyszerű a tisztításuk. Több gyártó javasolja beépítéshez a kádlábak használatát, ám ezeken nem oszlik el megfelelően a súly, a kád elmozdulása esetén akár meg is repedhet a műanyag. Ezért inkább bízza Ön is olyan szakemberre a beépítést, aki fix, robosztus aláépítéssel dolgozik!

 

Az ytong

Aki építkezett valaha, biztosan hallott már erről a “mindenre jó” anyagról. Könnyen vágható, így nagyon pontosan szabhatja ki a szakember a méreteket.

Ha csak kádlábakat használunk alátámasztásként, akkor a kád teljes alsó része a hideg levegővel érintkezik, ami gyorsan hűti a vizet. Ezzel szemben az ytong tégla gyorsan átveszi, és hő veszteség nélkül tárolja is a meleg víz hőmérsékletét, így nem szökik el a meleg lefelé.

A pórusbeton tégla támasztást kiegészítik még habarcsággyal, amibe a kádat ültetik az alsó, fekvő részen és a kiülő részen is.

Ez már elég masszív ahhoz, hogy többszáz kilót elbírjon anélkül, hogy a kád elmozdulna, vagy elrepedne.

 

Előlap, vagy csempe?

Nem elég, ha szép, bonthatónak is kell lennie. A csempe kádburkolat esetén mindig kell hagyni egy szerelőnyílást, ami 1-2 csempényi rés. Ezen keresztrül kényelmesen javítható egy szétcsúszott dugóemelő, vagy lefolyócső.

Az előlap nagyjából ugyanannyiba kerül, mint a csempe burkolat, ám a kád teljes aljához hozzáférést biztosít. Kényelmesen fel- és leszerelhető, milliméter pontossággal az adott kádhoz van szabva.