Színes fürdősók - Szép ajándék, de hasznos is?

Lehet, hogy az Ön karácsonyfája alatt is megtalálható egy kecses formájú üveg, színek szerint rétegezett fürdősóval. Az ajándékozó csupa jó szándékkal felvértezve vehette, hogy feltöltődésre, relaxálásra buzdítsa Önt. Az üveg szép, a só színes - de vajon nyugodt szívvel beleöntheti a fürdővizébe?

A túlságosan színes dolgok láttán az én gondolataimban rögtön a szintetikus színezékek merülnek fel. Nem fürödnék olyan fürdőkádban, vízben, ami esetleg a bőrömet is megfoghatja, vagy allergiás reakciót válthat ki - egyszóval bizonytalan a hatása.

Szerencsére a jobb minőségű fürdősók természetes anyagokkal színezettek, illetve van, amiben közönséges ételfesték adja a rikító árnyalatot. A színes fürdősó összetevői: só + illatanyagok + színezőanyagok + jótékony adalékok. A bázis, azaz a só többféle lehet. Ha nem kifejezetten gyógyvízből kivont sót kaptunk, akkor nagy valószínűséggel keserűsó, tengeri só, vagy himalájai só adja az alapot. Az illatanyag többnyire illóolaj, ami lehet természetes eredetű, vagy szintetikus is. Az illat-élmény ugyanaz és mivel minimális az arány a többihez képest, szinte mindegy is, hogy melyik típus kerül a fürdősóba. A színezék ételfesték, vagy egyéb anyag. A jótékony adalék pedig lehet mandulaolaj, olívaolaj és hasonló, ápoló olajok. A sót 34-38 °C-os fürdővízben feloldva kellemesen ellazulhatunk egy stresszes nap után. Nemcsak látványra szép, ahogy a színes kristályok a vízzel keveredve feloldódnak. A sós fürdő megszabadítja a légutakat a náthás lerakódásoktól, gőzét belélegezve oldja a váladékot a tüdőben is. A bőrt selymessé teszi, az irritált területeket megnyugtatja. 

 

Kinek ellenjavallt?

Fontos azonban figyelembe venni, hogy sebes, erősen gyulladt bőrrel ne vegyünk sós fürdőt, hiszen az kicsípheti a beteg felületet. Magas vérnyomásban, szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek sem ajánlott hosszasan a meleg, sós vízben ülni, de ha csupán 15-20 percre korlátozzák a fürdési időt, akkor nekik sem kell lemondaniuk erről az élményről.