Melyik vércsoportot szeretik szúnyogok?

Elsőre hihetetlenül abszurdnak hangzik a címben feltett kérdést, de meg kell, hogy döbbentsünk mindenkit: bizony, igaz, a szúnyogok egyebek mellett a vércsoport alapján választják ki, hogy kit szeretnek, és kit nem, azaz, hogy kit örvendeztetnek meg piros és viszkető csípéseikkel, és két hagynak békén.

Melyik vércsoportot szeretik szúnyogok?

Persze adja magát a következő kérdés: mégis honnan tudja a szúnyog, hogy ki milyen vércsoportú? Nos, a jelek szerint valahogyan képes érzékelni az emberek vére közötti különbségeket, és bizony pontosan tudják, hogy ki az, aki ideális célpont a számukra.

 Melyik vércsoportot szeretik szúnyogok?

 

A nullások retteghetnek!

Ha azok közé tartozunk, akik a kellemes nyári estéken képtelenek nyugodtan heverészni a kényelmes kerti bútorokon, mert folyamatosan a zümmögő szúnyogokat csapkodják le magukról, alighanem a nullás vércsoportúak közé tartozunk. A kutatások szerint ugyanis a szúnyogok az ebbe a típusba tartozó embereket célozzák meg leginkább.

 

Hogy ennek mi a pontos oka, azt nem igazán tudjuk, tény azonban, hogy valamiért a szúnyogok vonzódnak a nullás vércsoporthoz. A nullás után a B-s vércsoportú embereket részesítik előnyben, legkevésbé pedig az A csoportba tartozókkal szimpatizálnak - bár tegyük hozzá, azért rájuk fanyalodnak, ha éppen nincs kéznél más, az A-sok sem ússzák meg teljesen a szúnyogokat.

 

De hát akkor engem nem is kéne megcsípniük!

Most bizonyára sokan felhördülnek, és bizonygatják, hogy „én A-s vércsoportú vagyok, mégis meg szoktak csípni a szúnyogok”! Nos, ez azért van, mert a vércsoport önmagában azért nem zárja ki a szúnyoginváziót, hiszen más tényezők is vannak, amik alapján a szúnyogok válogatnak. Illetve attól még, hogy a szúnyog az A csoportba tartozókat is megcsípi, könnyen elképzelhető, hogy ők arányaiban valóban kevesebbszer kénytelenek szenvedni a szúnyogcsípések következményeitől, mint egy nullás, vagy B-s vércsoportú ember.

 Melyik vércsoportot szeretik szúnyogok?

 

Tény tehát, hogy azért, mert valakinek A-s a vércsoportja, sajnos még nem lélegezhet fel teljesen, számítania kell a szúnyogok támadására. Csupán valószínűleg kevesebbet fogják szívni a vérét, mint a többi vércsoportba tartozó embereknek.

 

Mit szeretnek még a vérszívók?

A vércsoporton kívül egyéb meghatározó tényezők is vannak, mint például:

 

  • Szén-dioxid kibocsátás, amit mindannyian kibocsátunk a lélegzés során, csak egyénenként eltérő, hogy pontosan mennyit. Minél szaporábban vesszük a levegőt, annál inkább jönnek a szúnyogok!
  • Általánosan megfigyelték azt is, hogy felnőtteket szívesebben csípnek meg a szúnyogok, mint gyerekeket.
  • Túlsúlyos emberek gyakrabban esnek áldozatul.
  • A tejsav nevű vegyület is vonzza a szúnyogokat, ami pedig az izzadságban termelődik, ezért testmozgás közben gyakoribbak lehetnek a szúnyogcsípések.
  • Az alkoholfogyasztás miatt az izzadságban etanol is megjelenik, ezt pedig szintén szeretik a szúnyogok, így egy iszogatós nyári estén számíthatunk rá, hogy gyakran kell lecsapkodni őket magunkról.
  • A kismamák is fokozottan veszélyeztetettek, mert több szén-dioxidot juttatnak a levegőbe másoknál, és ahogy említettük, a szúnyogok előszeretettel mennek a nagyobb mennyiségű szén-dioxidra.

 

Mindemellett nagyon úgy tűnik, hogy valóban leginkább a nullás vércsoportúaknak javasolt extra szúnyogriasztót használni. Ha néhány kellemes nyári estét a szabadban tervezünk eltölteni a saját kertünkben, és nullás a vérünk, megtehetünk néhány óvintézkedést: ültethetünk pár növényt, aminek kifejezetten szúnyogriasztó hatása van, ezzel is valamivel elviselhetőbbé lehet tenni a helyzetet. De ma már többféle szúnyogriasztó is rendelkezésre áll, amik közül ki tudjuk választani a számunkra legszimpatikusabbat.