A fürdőkád beépítése

Napjainkban a fürdőszobák, így a fürdőkádak is változatos képet mutatnak. Széles a paletta, amelyről kiválaszthatjuk a burkolatok, szaniterek változatos stílusát. A fürdőkád is lehet egyenes és piskótaformájú, esetleg szimmetrikus vagy aszimmetrikus sarokkád. Lehet térben álló, zománcozott vagy kerámia, akril vagy műmárvány. Lehet beltéri masszázskád, rengeteg variációs lehetőséggel.

A legtöbben azonban még mindig a fal mentére épített kádat választják a térben álló helyett. Az egyenes kád valamivel népszerűbb, mint a sarokkád, és az akril anyag a legelterjedtebb.

Azonban, ha ezt a megoldást választjuk, a burkolattal és egyéb lehetőségekkel még mindig játszhatunk, egyedivé téve fürdőszobánkat.

Azonban ne felejtsük el, hogy a funkció a legfontosabb. Legyen kényelmes fürdőszobánk, ahol a teret megfelelően kihasználva helyet nyerünk ahhoz, hogy minél komfortosabban érezzük magunkat. Hiszen nincs is jobb egy habos fürdőnél, melyet egy kényelmes és jól kihasznált fürdőszobában élvezhetünk.

 A fürdőkád beépítése

 

Mire érdemes odafigyelnünk?

 

A hely megtervezése az egyik legfontosabb. Hova szánjuk a kádat, milyen elrendezésű a helyiség, hova férnek a legoptimálisabb és legkényelmes elosztásban a szaniterek? Akiknek nagy fürdőszobájuk van, azok több megoldás közül választhatnak, míg egy kisebb helyiség sajnos könnyen megköti a kezünket. A fürdőkád méretének kiválasztásakor mérlegeljünk, fontos, hogy maradjon elég hely a közlekedésre, tárolásra is. Szerencsére a fürdőkád egy kádparavánnal máris zuhanyként is funkcionálhat, így egy blokkot kilőhetünk a méretet korlátozó tényezők közül.

 

Tervezzük tehát tudatosan meg a kád helyét, formáját. Ezután el kell döntenünk, hogy vajon beépített, épített kádat szeretnénk - mely alatt most a burkolók és kőművesek által végzett munkára gondolok- vagy egy kész terméket választunk kádelőlappal, esetleg csak az előlapi részt csempéznénk le. Ez utóbbi megoldás még csempézéssel is kevésbé végleges döntés, mint a teljes mértékben épített kád esete. Azonban a csempés döntésnél is gondolnunk kell az esetleges bontással járó meghibásodásokra. Sok esetben egy szerelőajtó segít megelőzni a burkolat menthetetlen feltörését, ugyanis a szifonhoz, be- és kivezető csövekhez minél könnyebben hozzá kell tudnunk férni.

 

Fontos kérdés az is, hogy burkolt falhoz építsük-e a kádat, mivel, ha utólag burkoljuk le a kádat, akkor a hőre táguló kád esetében sérülhet a csempe, ilyenek például az akrilkádak is. Ezekben az esetekben kisebb sérülések alakulhatnak ki a csempén.

  A fürdőkád beépítése

 

A kád elhelyezése, bekötése

 

A fürdőkádat a vízkiálláshoz, a bevezető vízvezeték mellé szereljük be. Persze ezzel nem minden esetben van megkötve a kezünk, egy vízvezeték szerelő szakember tud segíteni nekünk a vízkiállások átvezetésében, ha a rendelkezésre álló lehetőségek ütközésben állnak elképzelésünkkel.

 

Első lépés: A lefolyógarnitúra beépítése

 

A kád beépítésének első gyakorlati lépése, - a döntések meghozatala, a burkolóval való egyeztetés, a mérlegelések után - a lefolyó beépítése.

A kádat lefordítjuk és a lefolyó helyén elhelyezzük a gumiból készült tömítőgyűrűt. Majd a bűzelzáró szifont elhelyezzük a túlfolyócső és az elvezetőcső közé. Bizonyos esetekben a túlfolyócsövet méretre kell majd vágnunk ahhoz, hogy a szifon és a vízszintes lefolyócső közé tudjuk illeszteni.

 

Második lépés: A kád beillesztése

 

A kádat megfordítjuk, és odaigazítjuk a végleges helyére. A rögzítés előtt a kádhoz tartozó kádlábakkal be kell “‘szinteznünk” a kádat, azaz egyenesre, vízszintesre kell beállítanunk azt. Ezeket a szintező kádlábakat fel kell fúrnunk a kádra. Tartófülek is járnak a kádhoz, melyek a falmenti rögzítést, kitámasztást segítik. Persze a legszerencsésebb eset az, amikor egy kész, komplett vázat kapunk a kádhoz, mely megfelelő stabilitást nyújt neki és persze a beállítását is megkönnyíti. A legtöbb vízvezeték szerelő szakember azonban nem csak a lábas, de a vázzal is felszerelt kádakkal kapcsolatban bizalmatlan. Ők purhabot javasolnak a kád rögzítésének megfelelő biztosítására.

 

Még egy fontos feladatunk van, a vízszigetelés:

Illesszük be a kádat a sarokba, és a beállítás után, de a rögzítés előtt ellenőrizzük le, hogy jól illeszkedik-e oda. Megvannak-e a párhuzamosok, merőlegesek, a derékszög? Amennyiben nincs, szilikonnal, azaz sziloplaszttal kell kiegyenlítenünk majd a hézagokat.

  

Harmadik lépés: burkolás

A korábban már említett kérdés ismét előjön. Előlapos kád esetében -ahol csak egy akril vagy zománclap takarja el a kádat és a szifont- csak az előlap rögzítése van hátra.

A beépített kádak esetében most következik a kád körbeburkolása. Ez már nem a vízszerelő kompetenciája, mi vagy az általunk hívott burkoló veszi át a munkát.